Klikker

A klikker egy pici műanyag dobozba szerelt fémlap, ami hüvelykujjunk nyomására éles, kattanó hangot hallat. Ez a hang lesz majd az a jel, amelyből a kutya tudja, hogy amit éppen csinál, az jó, és jutalmat fog kapni érte. A „klikk” minimálisra csökkenti az időt az elvárt viselkedés és a jutalom között. Nem zavarjuk meg a kutyát a cselekvésben, de csak a helyes tevékenységért jutalmazzuk.
A kondicionáláshoz mindössze egy marék jutalomfalatra van szükség. A szokványos esti száraz táp helyett aprítsunk inkább kis kockákra valami nyálcsorgatóan finomat, pl. felvágottat, sajtot. Fontos, hogy az eleség könnyen nyelhető legyen, a rágás eltereli a figyelmet. A klikkerre kondicionálást egyszer kell végigcsinálnunk (tehát nem szükséges megismételni minden új gyakorlat előtt), és fontos, hogy ügyködésünkkel a kutyában különlegesen jó érzéseket váltsunk ki. Semmi egyebet nem kell tennünk, mint klikkelni, aztán adni neki egy falatkát, kis idő múlva megint klikk, újabb falat ... és így tovább. Ügyelni kell rá, hogy a jutalomfalat ne legyen folyamatosan a kutya szeme előtt, valamint arra is, hogy ne a sajtkockákat rejtő zacskó látványát, hanem a “klikk” hangot kösse össze az étellel. A jutalomfalatotot hol a jobb, hol a bal kezünkből adjuk, néha dobjuk le a földre is. Ha néhány – jutifalival összekötött – klikkelés eredményeképpen a kutya feje figyelmesen felénk fordul, lezárhatjuk az első fázist. Igen hatékony segédeszköz került a kezünkbe, amit megerősítésként használhatunk – viszont soha ne klikkeljünk figyelemfelkeltés vagy behívás céljából.
A klikker használatának három alapvető módja van:
- Ha a kutya egy cselekvést magától hajt végre, azt elkaphatjuk: abban a pillanatban, amikor a kutya a bizonyos viselkedést produkálja, klikkelünk és jutalmazunk.
- Eljárhatunk úgy is, hogy a kutyát a kívánt pozícióba csalogatjuk és ekkor klikkelünk.
- Nehéz vagy összetett feladatot lépésről lépésre, apró részletek láncba fűzésével is felépíthetünk.

(a videón a kutya klikkerel tanított trükköket mutat be)

k9freestyler2008. márc.

Hiba jelentéseHiba jelentése

További trükkök

Összes trükk

Hozzászólások

Hozzászólás írásához jelentkezz be vagy lépj be Facebookkal!

aprilka11

Sajnos Panni fél a klikertől,de a másik kutyánknál bevált:)